Няколко начина, с които да направите сесиите си с психотерапевта по-полезни

Няколко начина, с които да направите сесиите си с психотерапевта по-полезни

Ако сте решили да подходите към проблемите, които Ви вълнуват в момента, избирайки психотерапия – защото сте ползвали този метод преди или защото книгите за самопознание и саморазвитие и психологическа литература не Ви помагат, или защото искате да разберете дали това би могло да Ви помогне,
Ето няколко важни неща, които биха могли да направят сесиите Ви с психотерапевта по-полезни:
Присъствайте! Да, точно така. Присъствайте – не се отклонявайте по незначителни теми, а давайте към целта или темите, които са Ви важни. Няма незначителни теми, но има по-значими такива и не толкова.
Говорете! Споделяйте, разровете се. Ако нещо Ви е особено трудно да го кажете, напишете го и го прочетете, намерете начин то да излезе. Психотерапията е не само говорене, а интеракция /взаимодействие/, общуване, при нея Вие не сте само наблюдател, но основното действащо лице, участник във всичко, което се случва и което ще се случи занапред.
Слушайте! Слушайте себе си, слушайте въпросите на терапевта, слушайте отговорите. Ще чуете много. Ако нещо не Ви харесва, запишете го, прочетете го след това, опитайте се да разберете дали има някаква причина за реакцията Ви. Дискутирайте с терапевта си как Ви карат да се чувстват думите му или думите на партньора Ви, ако сте на брачна терапия. Не прекъсвайте терапевта, оставете го да води сесията. Не прекъсвайте партньора си. Останете с нагласата за активно слушане – опитайте се да разбере какво се казва, какво е посланието, а не с готовността да отговорите и/или да се защитите.
Водете си дневник, ако искате! Записвайте си след сесиите мислите, които Ви хрумват. Отделете време и обсъдете с партньора отново дискутираните на сесията теми.
Участвайте в собствената си терапия! Бъдете личния си агент на промяната!
Вършете работа извън сесията!
Прозренията, направени по време на терапия са най-ценното нещо. Вие може да имате много прозрения относно това защо правите това, което правите или защо се чувствате депресиран и тревожен, но АКО не правите промени там навън в света, в който живеете, то тези прозрения са безполезни. Вие си казвате : „О, сега разбирам защо се чувствам така!” И после какво ще направите? Какъв е Вашият принос за това? Ние не можем да контролираме всички външни обстоятелства в нашия живот, но може да контролираме нашия личен отговор на тях! А понякога има неща дори във външните обстоятелства, които можем да променим.
Терапията е за това да бъдеш едновременно и уязвим, и отговорен!
Важно е да разберете това. В процеса на терапията ще се чувствате уязвим, но същевременно трябва и да сте отговорен – това означава, че във времето между сесиите Вие трябва да се опитвате да правите нещо различно там навън във Вашия свят. Терапията не е да идваш всяка седмица, да говориш за нещо и да си тръгваш, забравяйки всичко до следващия път. Терапията е: идваш всяка седмица, говориш и след това го прилагаш на практика – това е процесът на израстване и промяна. Една сесия обикновено с продължителност 60 минути, но мислете за терапевтичния процес като за работа 24/7. Със сигурност няма да е лесно, със сигурност старите модели ще Ви дърпат назад и ще Ви пречат, със сигурност ще има връщане обратно по отъпканите и познати стари пътеки, но промяната е процес, изисква упоритост, мотивация, силно желание и много, много труд.
„Психотерапията започва там, където свършват вината и оправданията и започва отговорността.“
Ървин Ялом

Изготвено за Вас от Моника Христова
По материали:
Интернет статии

detelinastamenova.com

10 Tips for Making the Most of Therapy, Margarita Tartakovsky, M.S.;
„Therapy Is About Being Both Vulnerable and Accountable“, Lori Gottlieb

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *