• семеен консултант Моника Христова

Семейна консултация

\

Как протича една семейна консултация


„Семейна консултация? Защо да ходя при семеен консултант? Защо при психолог? Та аз не съм луд…Как ще споделям пред непознат човек? Какво знае той / тя за моите проблеми? Нима ще ме разбере? Приятелите за какво са? Ами роднините и те са за това ? Да си споделяме, пък и те ще ми дадат съвет… Какво ще кажат хората, ако разберат, че ходя при семеен консултант / психолог, много ме е срам!?”

Това са част от въпросите, които почти всеки си задава преди да се реши да позвъни и да уговори час при мен.

Пристъпяйки в кабинета ми, повечето хора са изплашени, притеснени, разтревожени, доста засрамени : „За първи път ми е…Какво да кажа, от къде да започна?”

Как протича първата консултация?


След като се запознаем, ще поговорим накратко за това, какво знаете и сте чували за психотерапията и семейната терапия. Аз ще Ви запозная с няколко думи за методите, чрез които работя като семеен консултант.

А после? После Вие накратко ще ме запознаете с основните проблемите, които Ви причиняват страдание. Ще изясним и договорим какъв ще бъде центъра на нашата работа, каква е желаната посока за промяна, как си представяте ситуацията в идеалния вариант. С една дума ние заедно ще изясним как аз бих могла да съм Ви полезна, как и с какво да Ви помогна, с какво не можете да се справите сами. Ние заедно ще формулираме фокуса на нашата съвместна работа. Тук бих искала да отворя скоба и да подчертая отново, че да признаеш, че имаш проблем, с който не можеш да се справиш сам и да потърсиш квалифицирана помощ е израз на голяма сила и смелост.

Аз от своя страна ще преценя дали Вашият проблем е в рамките на моята компетентност. Ако не е, то с Ваше съгласие бих могла да Ви насоча към други специалисти.

На първата семейна консултация ще се договорим и за пълната поверителност на провежданите сесии.

Също така ще уточним честотата на семейните сесии. Обикновено честотата е веднъж седмично, но в зависимост от специфичността на случая, могат да се договорят сесии и веднъж на две седмици.

На първата семейна консултация обикновено се обсъжда и въпроса колко време ще продължи терапията? Това зависи от вида на проблема и от желанието на клиентите за промяна, от мотивацията да посещават договорените сесии, да участват осъзнато в тях, да съдействат на съвместната ни работа …от много неща.

Какво следва след първата семейна консултация


Тогава започва същинската работа, трудната работа, тази която води по пътя към желаната промяна. Изисква се посветеност, мотивация, много желание, упоритост, отдаденост. Не случайно Ървин Ялом казва „Психотерапията започва там, където свършват вината и оправданията и започва отговорността.”