Една дума може да успокои напрежението във вашата връзка

Една дума може да успокои напрежението във вашата връзка

Когато човек има дълга връзка, това означава, че партньорът го познава много добре, което си е нож с две остриета. От една страна можеш да си себе си, когато си около партньора си. Но от друга страна, партньорът знае най-добре как точно би могъл да те ядоса или подразни.

Хал Рункел е брачен и фамилен терапевт, публикувал много книги за процеса на родителстване и взаимоотношенията. Той казва: „Никой не може да Ви трогне  така, както човека, на който се разкривате най-много, но и никой не може да Ви нарани така както този същия човек.”

Рункел споделя своя най-добър съвет за намаляване на ескалацията на конфликт, който излиза от контрол, защото един от партньорите е казал нещо, наистина тежко и нараняващо.

Всъщност неговият съвет е само една, единствена дума: „ ОХ!”

Рункел споделя, че това е дума, която не се използва достатъчно в брачните взаимоотношения.

Ето какво казва Рункел : „Когато се намирате в конфликт, неизбежно ще кажете нещо, с което може да нараните партньора си, тази „вътрешна информация” , която имате или която той /тя има за Вас.”

Ето как: Вашият партньор знае, че се борите да свалите няколко килограма и изтърсва нещо от сорта „ Разбира се, че не намери пет минути да разходиш кучето, защото беше твърде зает/а да преяждаш!”

В този момент Рункел споделя: „ Всичко в теб иска да изкрещи нещо обратно „О, така ли? Започваш да приличаш на майка си!”

Ето къде идва думата „ОХ”. Рункел обяснява, че най-добрият отговор е просто да кажете : „Ох! От това ме заболя! Не зная дали искаше да ме нараниш и дали това целеше, но успя да го направиш.”

Вашият партньор може да заеме защитно поведение и да отвърне „Ти си казвал/а доста нараняващи неща за мен.”

Но ето какво ще кажете Вие: ”Да, прав/а си! Казвал/а съм и мразя това, че съм го правил/а.”

Рункел обяснява : „ Сега Вие поемате по съвсем различен път, защото един от Вас е избрал да покаже уязвимост.”

Това не е стъпка да отблъснете своя партньор. Това е стъпка да поканите своя партньор така : „ Виж какво, аз съм достатъчно открит/а  и ти можеш наистина да ме нараниш, но сега какво ще кажеш да си поговорим  заедно, показвайки любов.”

Тази изява на уязвимост е ключова и е доста по-трудно да я реализираме, отколкото изглежда.

Твърде много от нас имат тенденцията да се преструват, че са направени сякаш от емоционална стомана, че ние сме „ок” с това партньорът да не ни обръща внимание или да ни обижда.

Ако приложите стратегията на Рункел, партньорът ще отговори нещо мило и така ще можете да проведете спокоен разговор за това, какво Ви притеснява и безпокои. Според Рункел, следващото изречение на партньора Ви след като признаете, че сте наранен/а, може да подскаже много неща за Вашата връзка.

Всичко, което можете да направите е да започнете разговора така: „ От това ме заболя. Кажи ми какво би искал/а да направя с това?” J

 

Адаптирано от Моника Христова по материали на  Shana Lebowitz  и The Gottman Institute

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *